Prilagoditev delovanja za čas epidemije Covid19

 

V skladu z odlokom Vlade RS od ponedeljka, 26. oktobra 2020, do preklica odloka fizično zapiramo obe naši enoti. Knjižničarke v tem času zagotavljamo vse knjižnične storitve, tudi izposojo, a s prilagoditvami, tj. na daljavo ali brezstično. Več o načinih izvajanja knjižničnih storitev je opisano nižje na tej strani.

Kontakt: gozdarska.knjiznica@gozdis.si ali v času uradnih ur:
- Enota BFGO 01 3203546, 8h-12h in
- Enota GIS 01 2007843, 12h-15h.

Izposoja gradiva

Gradivo, ki si ga želite izposoditi naročite preko sistema COBISS+Moj profil (vodič).
- Gradivo bo poslano po pošti na študentov stalni naslov. Stroške pošiljanje krije fakulteta. Če želite pošiljko prejeti na drug naslov, to sporočite na gozdarska.knjiznica(at)gozdis.si.
- Osebni prevzem je možen od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro, po predhodnem dogovoru.

Vračanje gradiva

Za čas fizične zaprtosti knjižnice (do preklica odloka) se zamudnina ne bo obračunavala.
Uporabnike prosimo, da gradivo vseeno čimprej vrnejo in tako kolegialno omogočijo hitrejše kroženje literature.
- Vračilo gradiva po pošti na naslov: Biotehniška fakulteta (Gozdarska knjižnica), Večna pot 83, 1000 Ljubljana.
- Osebno vračilo je možno po predhodnem dogovoru, od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro.
Obvestilo glede vračila gradiva in 'karantene' knjig. Pred rokovanjem z gradivom in ponovno izposojo mora, po priporočilih NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s SARS-CoV-2, vse vrnjeno gradivo tri dni odležati ('karantena knjig'). Uporabniki tako vrnjeno gradivo odložite v zato namenjeno škatlo, vračilo pa se v sistem COBISS zabeleži šele 4. delovni dan. V vmesnem času naj vas zato ne zmotijo morebitna avtomatska obvestila o prekoračenem roku izposoje. Tudi zamudnina se za čas karantene ne bo obračunavala.

Prodaja knjig/učbenikov

Naročila sprejemamo na naš e-naslov gozdarska.knjiznica@gozdis.si. Študenti naj e-naročilo pošljejo preko svojega univerzitetnega e-naslov, pravne osebe naj posredujejo naročilnico. Gradivo pošljemo po pošti, po dogovoru pa je možen tudi osebni prevzem. Seznam in cenik.

Oddaljen dostop do e-virov (Mrežnik in DiKUL)

Za nemoteno delo na daljavo je študentom in zaposlenim na UL na voljo uporaba t. i. oddaljenega dostopa do e-virov. Izbirate lahko med dvema portaloma, ki ob prijavi omogočata iskanje preko oddaljenega dostopa. 
Kako deluje oddaljen dostop?
Iskanje znanstvene literature in oddaljen dostop (vodič).
Mrežnik https://mreznik.nuk.uni-lj.si/ (iskanje po zbirki iz seznama);
DiKUL http://dikul.uni-lj.si/ (združeni iskalnik, ki išče hkrati po vseh zbirkah).

Za uspešno prijavo morate poznati:
- akronim vaše knjižnice (GIS) ali fakultete (BF),
- vpisno številko v knjižnici (oz. številko študentske izkaznice),
- vaše COBISS geslo (ste prejeli ob vpisu v knjižnico).

Zadnja posodobitev: 12. januar 2021

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije