na glavno vsebino

Bibliografija raziskovalcev

Vodenje bibliografij raziskovalcev v Gozdarski knjižnici izvajamo za zaposlene na:
- Gozdarskem inštitutu Slovenije,
- Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire BF UL,
- Zavodu za gozdove Slovenije.
V Gozdarski knjižnici izdelujemo zapise za bibliografijo raziskovalcev v sistemu COBISS in odlagamo e-verzije del v repozitorij; za zaposlene na BFGO - v repozitorij RUL in za zaposlene na GIS v Repozitorij DiRROS-SciVie.Avtorjem svetujemo, da pred objavo razmislijo o:
- formatu (mediju) objave,
- možnosti objave v odprtem dostopa (open access),
- možnostih deponiranju dela v inštitucionalnem repozitoriju; za objave nastale v sklopu financiranih raziskav s strani EU (FP 7 in Obzorja 2020) in ARRS (CRP, Raz. proj. – aplikativni, Raz. proj. – podoktorski, Raz. proj. – temeljni ...), je deponiranje znanstvenih objav v OpenAIRE kompatibilen repozitorij obvezno. V tem primeru ne zadostuje objava članka v reviji z odprtim dostopom ali doplačilo APC stroškov za objavo v odprtem dostopu. Politko revij do odrptega dostopa preverite  pri revijie ali na: https://v2.sherpa.ac.uk/romeo/
- morebitnih prenosih avtorskih pravic in licenciranju del (npr. z licenco CC BY),
- pravilni in popolni navedbi financerjev v poglavju Zahvala/Acknowledgement,
- v primeru izdanih knjig poskrbijo za ustrezno dokumentacijsko opremo gradiva in oddajo obveznih izvodov po Zakonu o obveznem izvodu (NUK),

Izjava

     Izjava za vnos v Repozitorij DiRROS-SciVie (za zaposlene na GIS)

     Izjava za vnos v Repozitorij RUL (za zaposlene na BFGO)

ABC oddaje dela za vnos v COBISS in repozitorij

A) Prošnja za vnos v COBISS

- Večino objav za potrebe vnosa v COBISS je možno dostaviti preko e-pošte. Prosim uporabite e-naslov gozdarska.knjiznica@gozdis.si - na ta naslov dobimo sporočilo vsi zaposleni v Gozdarski knjižnici, kar je še posebej dobrodošlo v časih odsotnosti, da ne prihaja do nepotrebnih zamud pri vnosih), kar je tudi najbolj zaželen način oddaje.
- Zaželeno je, da zadevo e-pošte poimenujete "Vnos COBISS  - Prvi del naslova dela" in tako z enim sporočilom posredujete prošnjo za vnos ene objave  (ali skupek podobnih vrst objav npr. iz istega zbornika, samo radijske oddaje). Na ta način močno olajšate našo medsebojno komunikacijo in sledljivost naloge.
- Če gradivo ni opremljeno s ključnimi besedami v slovenskem in angleškem jeziku, jih prosimo dopišite v e-sporočilu ali priložite tiskanemu gradiv.

B) Dostava objave/dokumenta za vnos v COBISS

- E-članki: URL povezavo do članka.
- Tiskani članki: URL povezavo do članka ali sken članka in naslovne strani revij z vidnimi oznakami številčenja revije.
- Tiskana knjiga/zbornik in poglavja/prispevki v njih (gradivo tiskano v več izvodih): izvod knjige za knjižnico (ostane v knjižnici, izjemoma in po dogovoru lahko tudi le na vpogled). Vsa dela, ki jih izda matična organizacija avtorja naj avtorji dostavijo tudi v e-obliki.
- E-knjiga/zbornik in poglavja/prispevki v njih: URL povezava do gradiva (gradiva ne pošiljati v priponkah).
- Poročila in elaborate (siva literatura, običajno tiskana v enem izvodu): avtorji naj objavijo delo v e-obliki v repozitoriju (pri čemer lahko uporabijo možnost embarga, tudi trajnega, če obstajajo zadržki s strani naročnika ali financerja raziskave).
- Neobjavljena predavanja in vse pod tipologijo 3*: dokazila v PDF ali URL povezavo.
- Ni potrebno pošiljati: člankov iz revij Acta Silvae et Ligni, Gozdarski vestnik in Varstvo narave (nam jih poredujejo uredništva revij) in diplomske in podiplomske izdelke Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire BF (nam jih posreduje študentski referat BF).

C) Dostava objave in izjave za vnos v repozitorij
V primeru objave ali deponiranja v repozitorij, je potrebno dostaviti podpisano izjavo (lahko sken podpisane izjave, še bolje digitalno podpisano izjavo) in objavo:
- prva objava e-dela v institucionalnem repozitoriju je možna pod pogojem, da je izdajatelj njihova matična ustanova avtorja;
- deponiranje e-verzije končne objave v institucionalni repozitorij je možno če so urejene avtorske pravice med avtorjem in založnikom (npr. objava z licenco CC);
- deponiranje nekončne inačice objave Izjava v sprejetem članku, ki ga avtor deponira v repozitorij (This is an Authors's Accepted manuscript of an article published in [include the complete citation information for the final version of the article as published: authors, year, article title, journal title, volume, pages etc., DOI]).
- če so članki iz revij Acta Silvae et Ligni, Gozdarski vestnik in Varstvo narave ali zaključna dela nastala v sklopu projektov nas o tem posebej obvestite.

     

Več o odprti znanosti

Odprt dostop
Sporne revije in nepoštene založniške prakse
Ugodnosti pri stroških objav prispevkov (APC) - za zaposlene na GIS
Ugodnosti pri stroških objav prispevkov (APC) - za zaposlene na BF
Nacionalni portal odprte znanosti

Novozaposleni – po pridobitvi šifre raziskovalca ARRS (za katero pri ARRS zaprosi kadrovska služba), to šifro posredujete v Gozdarsko knjižnico. Šifro mora knjižničar-bibliograf potrebno vnesti v normativno bazo avtorjev (CONOR), ki je del sistem COBISS in tako vzpostaviti povezavo med sistemoma COBISS in SICRIS.

Uporabne povezave

Izpisi osebnih bibliografij, bibliografij organizacij ali bibliografij serijskih publikacij
Dokumenti, baze in seznami - upoštevano pri kategorizaciji publikacij
Nadpovprečna znanstvena uspešnost (2020) - 'ajeki'
JCR – faktor vpliva serijskih publikacij iz Journal Citation Reports (1994 - 2019)
SNIP – faktor vpliva serijskih publikacij iz Source Normalized Impact per Paper (1999 - 2019)
Pravilniki povezani z habilitacijo na UL in Dodatne vsebine za habilitacijo na BF UL
Izpis bibliografije za potrebe izvolitve v naziv

Nazaj
SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije