na glavno vsebino

Informacijski viri

Uporabne zbirke za iskanje virov s področja gozdarstva

CAB Abstract -  zbirka literature s področja kmetijstva (vklj. gozdarstvo, prej TreeCD oz. Forestry Abstracts), popis virov je na voljo od leta 1973 dalje. En hkratni dostop z BF (vklj. GIS) in VF UL oz. oddaljeni dostop za študente in osebje BF in VF UL Mrežnik.

COBISS+ - dostop do katalogov knjižnic, ki sodelujejo v sistemu COBISS. Prost dostop.

DiKUL - Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani (združevalni iskalnik UL). Prosto in odprto dostopni viri so na voljo vsem, ostali skladno z licencami.

dLib - Digitalna knjižnica Slovenije. Osrednji slovenski spletni portal za dostop do digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Prost dostop.

DOAJ - Directory of Open Access Journals. Služi za iskanje in dostop do znanstvenih revij, ki izhajajo v odprtem dostopu. Prost dostop.

Forest Science Database - zbirka literature s področja gozdarstva, popis virov je na voljo od leta 1939 dalje. En hkratni dostop z BF in VF UL.

Google Scholar (Učenjak) Zbirka namenjena za iskanje člankov, disertacij, knjig, poročil itn. iz različnih virov - založnikov, arhivov odprtega dostopa, spletnih mest akademskih institucij. Prosto in odprto dostopni viri so na voljo vsem, ostali skladno z licencami.

JCR – faktor vpliva serijskih publikacij iz Journal Citation Reports. Vsebuje zapise s podatki o faktorju vpliva (IF – impact factor) za pomembnejše serijske publikacije iz svetovne produkcije od leta 1994 dalje. Dostop iz področja Slovenije.

Mrežnik - portal NUK z zbranimi informacijami o dostopnih elektronskih informacijskih virih, ki so namenjeni iskanju znanstvene, strokovne in študijske literature. 

Scopus -  zbirka za iskanje in pregled znanstvene literature z vseh področij, gradi jo založnik Elsevier. Dostop z lokacij UL, CTK, NIB in NUK) oz. oddaljen dostop za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK - Mrežnik

SNIP – faktor vpliva serijskih publikacij iz Source Normalized Impact per Paper. Vsebuje zapise s podatki o faktorju vpliva znanstvenih publikacij, ki jih pokriva baza podatkov Scopus, in sicer od leta 1999 naprej. Dostop iz področja Slovenije.

Web of Science - zbirka za iskanje in pregled znanstvene literature z vseh področij, gradi jo Clarivate  Analytics in vključuje podatke o citiranih virih (indeksi citiranosti): SCI-EXPANDED, SSCI, A&HCI idr. Dostop z lokacij UL, CTK, NIB in NUK) oz. oddaljen dostop za študente in osebje UL ter osebje CTK, NIB in NUK - Mrežnik.

O oddaljenem dostopu

Za nemoteno delo na daljavo je študentom in zaposlenim na UL na voljo t. i. oddaljeni dostopa do e-virov. Izbirate lahko med dvema portaloma, ki ob prijavi omogočata iskanje preko oddaljenega dostopa. 
Oddaljeni dostop - pogosta vprašanja?
Iskanje znanstvene literature in oddaljen dostop (vodič)
Mrežnik https://mreznik.nuk.uni-lj.si / (iskanje po zbirki iz seznama)
DiKUL https://plus.cobiss.net/cobiss/ul/sl/bib/search (združeni iskalnik, ki išče hkrati po vseh zbirkah)

Za uspešno prijavo in uporebo oddaljenega dostopa morete imeti urejeno članstvo v Gozdarski knjižnici in poznati:
- akronim vaše knjižnice (GIS) ali fakultete (BF),
- vpisno številko v knjižnici (oz. številko študentske izkaznice),
- vaše COBISS geslo (ste prejeli ob vpisu v Gozdarsko knjižnico knjižnico). 
Za pomoč pišite na gozdarska.knjizncia@gozdis.si.

Institucionalni repozitoriji

RUL - repozitorij Univerze v Ljubljani

DiRROS - Digitalni repoziotoril raziskovlacnih organizacij Slovenije - repozitorij Gozdarskega inštituta Slovenije (SciVie)

 

Nazaj
SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije