Na projektu Obzorje Evrope FRUITDIV iščemo divjo jablano, lesniko (Malus sylvestis) in divjo hruško, drobnico (Pyrus pyraster) v naravi, na odročnejših krajih. Če ste ta drevesa opazili, posebej če na vašem območju raste več dreves, vas lepo prosimo, da nam pošljete koordinate lokacij na naslov: katja.sonnenschein@gozdis.si. Vaš prispevek bo dobrodošel in cenjen!

O projektu FRUITDIV -  Exploiting the Untapped potential of Fruit tree Wild DIVersity for Sustainable Agriculture:

V projektu sodeluje 14 držav, 27 inštitucij, med drugimi Gozdarski inštitut Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Biotehniška fakulteta, vodi ga Francoski nacionalni raziskovalni inštitut za agronomijo, hrano in okolje.

Projekt FRUITDIV bo spremljal, opisoval, uporabljal in ohranjal raznolikost vrst sadnega drevja, s posebnim poudarkom na vrstah iz rodov Malus, Pyrus in Prunus. Za boljšo opredelitev genetske in fenotipske raznolikosti divjih sorodnikov tega sadnega drevja, ter za opredelitev pozitivnih lastnosti divjih sorodnikov za njihov prenos v kultivarje sadnih dreves, bo projekt FRUITDIV uporabil kombinacijo floristike, etnogeografije in populacijske genomike. Glavni cilj projekta je prispevati k boljšemu razumevanju in uporabi divjih sorodnikov sadnih dreves za trajnostno pridelavo sadja ter ohranjanje biotske raznolikosti. 

Divji sorodniki sadnih dreves običajno rastejo v različnih habitatih, kot so gozdovi, travniki, robovi cest in drugi naravni ali pol-naravni habitati. Te habitate in njihovo gensko raznolikost močno ogrožajo spremembe rabe tal, invazivne vrste in podnebne spremembe. Divjih sorodnikov sadnih dreves je tako vse manj, zmanjšuje se raznolikost in izgled krajine, tudi ptice in divjad so podvržene tem negativnim spremembam. Zaščita teh dreves je vse bolj pomembna, čemur pritrjuje gozdar Andrej Sarjaš (na sliki), ki v Prekmurju že 40 let ščiti 70 let staro divjo hruško.

Slika:  Gozdar Andrej Sarjaš ob divji hruški (Avtor: Gregor Božič)

Prijazno vas pozivamo k prostovoljnemu sodelovanju. Če ste populacijo divjih sadnih dreves opazili, nas o tem, lepo prosimo, obvestite.

Dr. Gregor Božič, mag. Katja Sonnenschein, dr. Tanja Mrak in dr. Marjana Westergren, vsi Gozdarski inštitut Slovenije