Vsako leto se ob Tednu gozdov odvijajo mnoge prireditve in aktivnosti, s katerimi obeležujemo in praznujemo obstoj slovenskih gozdov in vseh funkcij, ki nam jih zagotavljajo. Teden gozdov je tako tudi prava priložnost za dneve odprtih vrat gozdarskih inštitucij, kjer se javnosti predstavijo prostori in delo, ki poteka v njih. Slogan Tedna gozdov 2019 je »Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi«.

Letos smo Dan odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije organizirali 29. 5. 2019. Ob 9.00 uri zjutraj se je kljub dežju pred odprtimi vrati na Večni poti 2 zbralo okrog 300 otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Otroke, ki so bili dobro opremljeni za aktivnosti na prostem in v dežju, so prevzeli gozdni pedagogi in gozdarski raziskovalci, ki so zanje pripravili strokovne delavnice z različnimi aktivnostmi, nalogami in ugankami. Dan odprtih vrat za otroke vsako leto organizira Gozdarski inštitut Slovenije s skupino Gozd eksperimentov, pridružijo pa se jim tudi Zavod za gozdove Slovenije, Krajinski park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib, študenti pedagoških in biotehniških smeri ter člani Prosilve Slovenije. Otroci in njihovi učitelji so spoznavali različne gozdne živali, opazovali gozdne škodljivce, se učili o gozdnem rastlinju, invazivnih rastlinah in ustvarjali s pomočjo materialov, ki so ga nabrali v gozdu. Spoznali so tudi zanimivo delo v naših laboratorijih, kjer so si ogledali različna lesna goriva in delali poskuse. Med aktivnostmi so se razveselili tudi malice, ki jo je zagotovil Gozdni sklad (MKGP).

Otroci in njihovi učitelji so bili ponovno navdušeni nad izvedbo delavnic in vsebinami, ki jih na otroke prenesejo naši raziskovalci in gozdni pedagogi. Z igrami na prostem se spodbuja ustvarjalnost, občutek do narave in živali ter razvija vrednote, ki želimo, da spremljajo otroke v življenju. Hvala vsem obiskovalcem in sodelujočim, ki so poskrbeli, da je bilo druženje ob Dnevu odprtih vrat pravo doživetje za mlade nadobudne obiskovalce. Se vidimo naslednje leto na Rožniku pod krošnjami!

Zapisala: Anica Simčič
Objavil: Iztok Sinjur