Laboratorij za gozdno ekologijo (LGE)

deluje v okviru Oddelka za gozdno ekologijo.

Vodja laboratorija: 
 
Sodelavci:
 
Daniel ŽLINDRA
Tel.: +386 1 200 78 08     
Fax.: +386 1 257 35 89
dr. Grega E. VOGLAR, Magda ŠPENKO

pošlji povpraševanje


Osebje LGE pri AAS Varian DUO FS/Z 240

Organizacija laboratorija

Osrednji laboratorij za gozdno ekologijo:
kemijske in fizikalne analize vod, foliarnih vzorcev in tal
Specializiran laboratorij za vode:
priprava vodnih vzorcev in kemijsko ter fizikalno analizo vode

Laboratorij za gozdno ekologijo LGE je mednarodno primerljiv in kvalificiran kot specializiran laboratorij za opravljanje zahtevanih kemijskih in fizikalnih analiz različnih vzorcev. V njem na leto obdelajo več kot tisoč talnih, vodnih in rastlinskih vzorcev. Analitske metode v LGE so usklajene z veljavnimi ISO standardi in so referenčne metode za izvajanje spremljanja stanja gozdnih ekosistemov v EU. Kakovost meritev v laboratoriju vsako leto večkrat preverjajo s sodelovanjem v mednarodnih medlaboratorijskih primerjavah (ALVA, program ICP Forests, Kemijski Inšitut ).

Raziskovalna področja in storitve

Raziskovalna oprema

  • samodejni pH meter, konduktometer in titrator Metrohm z avtomatskim podajalnikom vzorcev,
  • modularni sistem ionske kromatografije Metrohm 850 & Metrohm 820 s samodejnim podajalnikom vzorcev z anionsko in kationsko kolono,
  • TOC analizator Shimadzu 5000A s samodejnim podajalnikom vzorcev,
  • atomski absorpcijski spektrometer Varian DUO AA FS/Z 240 s samodejnim podajalnikom vzorcev,
  • UV-Vis spektrometer Varian CARY 50 z avtomatskim podajalnikom vzorcev,
  • elementni analizator Elementar vario MAX cube CNS,
  • razklopni sistem Gerhardt Trace Metal SM-20,
  • mikrovalovna peč Milestone ETHOS 900,
  • 5 – stezni kalcimeter Eijkelkamp.
  • Enota za demineralizacijo vode, Ultra Clear™ RO/EDI, Millipore A10, itd.
  • Analitske tehnice, Scaltec & Mettler.


 Žarnica z votlo katodo AAS.  


Plamen acetilen/zrak AAS.

Kemijska analiza vod

  • pH
  • elektroprevodnost
  • alkaliteta
  • TOC, DOC, IC, TC
  • anioni : Cl-, NO2-, NO3-, PO43-, SO42-
  • kationi : Na+, NH4+, K+, Mn2+, Ca2+, Mg2+
  • motnost

Kemijska analiza foliarnih vzorcev in pritalne vegetacije

  • makrohranila: P, K, Ca, Mg
  • elementna analiza C, N in S
  • Kovine: Al, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mn, Na, Ni, Pb, Zn
  • vlaga

Kemijska in fizikalna analiza tal

  • makrohranila: P, K, Ca, Mg
  • elementna analiza C, N in S
  • kovine: Al, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mn, Na, Ni, Pb, Zn
  • kationska izmenjalna kapaciteta (v 0,01 M BaCl2)
  • rastlinam dostopni P, K in Mg
  • pH
  • elektroprevodnost
  • karbonati
  • tekstura tal
  • sposobnost zadrževanja vode (pF krivulja)
  • vlaga


Spremljanje O3 v zraku

Sodelovanje in članstva

ICP - Forests – International Co-operative Programme on Assessment and Monitoring of Air Pollution Effects on Forests operating under the UNECE Convention on Long-range Transboundary Air Pollution.
 

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije