Laboratorij za ekofiziologijo in gojenje

Oddelek za prirastoslovje in gojenje gozda
Vodja oddelka: doc. dr. Tom Levanič
Vodja laboratorija: doc.dr. Matjaž Čarter
Tel.: +386 1 200 78 44, Fax.: +386 1 257 35 89

Javna pooblastila

  • vodenje postopkov, odobritev in izpeljava vseh vrst analiz

Organizacija

  • PIGG: osrednji ekofiziološki laboratorij za meritve okoljskih parametrov povezanih z odzivnostjo gozdnega drevja
  • terenski zajem podatkov in del vrednotenja
  • laboratorijski del - analize in obdelave ter interpretacije podatkov

Raziskovalna oprema

  • sistem za določanje  potencialnih svetlobnih razmer (WinScanopy), programska oprema za analizo
  • PAR tipala in  zapisovalci podatkov za meritve intenzitete sevanja
  • R/FR tipala in zapisovalci podatkov sevanja
  • tlačna komora za meritve preskrbe z vodo in dodatki (Skye)
  • sistem temperaturnih in zračno-vlažnostnih  tipal
  • prenosni sistem Li 6400 s programsko podporo za:
  • meritve fotosinteze s kiveto  za listavce/ iglavce in svetlobnim virom in virom CO2
  • meritve dihanja tal

Raziskovalna področja

  • gozdna ekofiziologija
  • stres, vitalnost in odzivnost gozdnega drevja
  • biodiverziteta
  • gojenje

Analize & aktivnosti

  • ekosistemsko delovanje gozda - raziskave pragozdov in gozdnih rezervatov
  • ugotavljanje vpliva okoljskih dejavnikov - stres in reakcijska sposobnost gozda:
  • vpliv intenzitete in kakovosti svetlobe
  • določanje preskrbe z vodo
  • prilagoditev in odziv na sušo
  • določanje asimilacije v odvisnosti od intenzitete sevanja, temperature, preskrbe z vodo ali različne koncentracije zračnega CO2
  • analize meritev respiracije tal

 

  • ekologija naravnega pomlajevanja in sestojnih vrzeli
  • odziv gozdih ekosistemov ekstremnih rastišč
  • stabilnost in biotska pestrost gozdov
  • statistične analize, scenariji razvoja 
  • primerjava učinkovitosti različnih sistemov gojenja
  • gozdne in sestojne strukture ter njihove funkcije
  • ugotavljanje prilagajanja drevesnih vrst na klimatske ekstreme
  • smernice za  celostno in sonaravno gospodarjenje

Sodelovanje in članstva

  • PRO SILVA
  • CBD/ SBSTTA
  • IUFRO
  • SEB
  • Royal Society
  • COST

FOTO6 NI SLIKE!!!
Temperaturna dinamika vrzeli in zastora v gospodarskem gozdu in pragozdu.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije