na glavno vsebino
dr. Barbara Piškur

Oddelek za varstvo gozdov

dr. Barbara Piškur

FUNKCIJEvodja oddelka, vodja laboratorija za varstvo gozdov, diagnostik na področju mikologije, strokovnjak za varstvo rastlin, fitosanitarna preglednica, raziskovalka

PODROČJE DELAvarstvo gozdov, fitopatologija, molekularna diagnostika

Življenjepis

Izobraževanje
1998–2004: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Enota medoddelčnega študija mikrobiologije; univ. dipl. mikr.

Diplomska naloga: Vpliv koncentracije in vrste železove spojine na akumulacijo železa v biomasi kvasovke Saccharomyces cerevisiae (mentor: prof. dr. Peter Raspor)

2004–2009: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Podiplomski študij bioloških in biotehniških znanosti (področje Biotehnologija); doktorat znanosti
Doktorska disertacija: Sukcesivni procesi razgradnje lesnega substrata inokuliranega z glivo Pleurotus ostreatus na degradiranih območjih (mentor: prof. dr. Franc Pohleven, somentor: prof. dr. Dušan Jurc)

Zaposlitve
od 2004: Gozdarski inštitut Slovenije

Raziskovalni naziv
višja znanstvena sodelavka (od 31.05.2017)

Raziskovalna gostovanja

  • ANSES, Laboratoire Santé des Végétaux, unité mycology, Malzeville, Francija; 20.3.–31.3.2017
  • Bundesforschungszentrum für Wald, Dunaj, Avstrija; 4.4.–8.4.2016
  • Plant Evolutionary Ecology, Institute of Evolution & Ecology, University of Tübingen, Nemčija; 19.5.2014–2.8.2015
  • Bayerisches Amt für forstliche Saat- und Pflanzenzucht, Nemčija; 7.11.–11.11.2011
  • AGRIPOLIS, Univerza v Padovi, Italija; 22.2.–11.3.2010
  • Forestry and Agricultural Biotechnology Institute (FABI), Univerza v Pretoriji, Južna Afrika; 3.7.2007–2.8.2007

Mednarodno in domače sodelovanje
The American Phytopathological Society, Slovensko mikrobiološko društvo, Slovensko genetsko društvo, Društvo za varstvo rastlin Slovenije, European Mycological Network, COST Action (FP1002, FP1102, FP1406), Evropska agencija za varnost hrane (EFSA)

SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije