Javna gozdarska služba, ki jo opravljata Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije, letos praznuje četrt stoletja delovanja. V ta namen so se na Pokljuki srečali zaposleni iz gozdarskega sektorja Slovenije, kjer so lahko sodelovali v strokovnem ali tekmovalnem delu programa.

Dogodek je 4. 7. 2019 v Športnem centru Pokljuka potekal pod okriljem Zavoda za gozdove Slovenije in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vlogo glavnega organizatorja je prevzela Območna enota Zavoda za gozdove Slovenije z Bleda.

Strokovni del programa je vključeval spoznavanje posebnosti Pokljuških barij, gozdov in tradicionalnih dejavnosti na Pokljuki (planšarstvo, skodlarstvo, sirarstvo).

V tekmovalnem programu so sodelovale vse gozdarske inštitucije s 5-člansko ekipo.

Tekmovalci so se najprej pomerili v streljanju z biatlonsko puško na 10 m, nato v oceni površine akumulacijskega jezera na Rudnem polju, izmeri dolžine vlake, sestavljanju hloda, podiranju kegljev (praznih pločevink od sprejev) s smrekovimi storži in oceni debeline ter višine drevesa.


Slika 1: Ocena višine in prsnega premera drevesa (Foto: I. Sinjur)

Kulturni del dogodka v Športnem centru Pokljuka (Foto: A. Simčič)Popoldne je sledil kulturni program, kjer so uslužbence gozdarstva v Sloveniji nagovorili državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, Damjan Oražem in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec. Po kulturnem programu je sledilo kosilo in druženje ob zvokih slovenske narodnozabavne glasbe.


Slika 2: Kulturni del dogodka v Športnem centru Pokljuka (Foto: A. Simčič)

Tovrstno druženje je bilo namenjeno tudi izboljšanju interne komunikacije in okrepitvi sodelovanja med deležniki s področja gozdarstva, kar je izrednega pomena pri nadaljevanju uspešnega dela javne gozdarske službe v Sloveniji.

Slika 3: Podelitev priznanj najboljše uvrščenim ekipam (Foto: A. Simčič)