Pomembnosti gozda se te dni še močneje zavedamo. Gozdovi nam nudijo umik, rekreacijo in opazovanje narave. Varstvo gozdov pred vnosom in razširjanjem nevarnih škodljivih organizmov in bolezni, ki bi lahko močno ogrozili naše gozdove in njihov pomen, je naša skrb tudi v času prilagojenih razmer, ki jih povzroča virus SARS-CoV-2.

Na Oddelku za varstvo gozdov izvajamo zaznavo in identifikacijo karantenskih škodljivih organizmov, ki predstavljajo nevarnost za gozdove in grožnjo za celotno območje Evropske unije ter s tem nudimo strokovno podporo družbi in državi. V primeru opustitve naših aktivnosti bi močno povečali tveganje za vnos gozdu nevarnih škodljivih organizmov v slovenske gozdove. Potencialno navzočnost gozdu še posebej nevarnih novih in karantenskih škodljivih organizmom ugotavljamo v programih preiskav, ki jih izvajamo tudi v letu 2020. Z njimi pozorno spremljamo tudi razširjenost posebej nevarnih karantenskih škodljivih organizmov v Sloveniji. Ves čas nudimo podporo Upravi za veterinarstvo, varno hrano in varstvo rastlin ter nemoteno izvajamo diagnostiko na vzorcih lesnatih rastlin in lesenega pakirnega materiala, ki prihaja z uvozom v Slovenijo. Laboratorij za varstvo gozdov nemoteno deluje tudi za diagnostiko vzorcev lesnatih rastlin s sumom na prisotnost karantenskih škodljivih organizmov, nabranih na terenu.

V času izrednih razmer s poudarjenim osebnim varstvom, razmeram prilagojeno in v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije izvajamo tudi projekt CRP MonPod (Izboljšanje sistema spremljanja ulova smrekovih podlubnikov v kontrolne feromonske pasti in sistema polaganja kontrolnih nastav ter izdelava aplikacije za načrtovanje lokacij in števila kontrolnih pasti ter kontrolnih nastav po ureditvenih enotah Zavoda za gozdove Slovenije). V projektu testiramo uspešnost ulova podlubnikov v različne feromonske pasti in nastave ter opravljamo le naloge vezane na sezonski čas in dinamiko pojavljanja podlubnikov.

Oddelek za varstvo gozdov tesno sodeluje tudi z Zavodom za gozdove Slovenije v okviru Javne gozdarske službe s poudarkom na poročanju, diagnozi in prognozah škodljivih dejavnikov za gozdove.

V letu 2020 še posebej poudarjamo pomen varstva zdravja rastlin, tudi gozdov, saj so Združeni narodi zdravje rastlin prepoznali kot pomembno področje za varstvo okolja in prehranske varnosti ljudi ter razglasili Mednarodno leto zdravja rastlin.

Zdravi gozdovi za zdravo prihodnost!

Več o našem delu na: www.zdravgozd.si.