Za slovensko-rusko sodelovanje se je formirala prva slovensko-ruska delovna skupina za gozdarstvo. V tednu od 22.5.2019 do 26.5.2019 je Slovenijo obiskala ekipa gozdarskih strokovnjakov iz Rusije, ki skupaj s slovenskimi gozdarji sodelujejo v delovni skupini na področju gozdarstva. Slovensko ekipo sestavljajo člani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Gozdarskega inštituta Slovenije (GIS), Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG). Člani ruske delegacije so bili iz Državne gozdarske agencije (Federal Forestry Agency), Ruskega inštituta za gozdarstvo in mehanizacijo gozdarstva (All-Russian Institute of Silviculture and Mechanisation of Forestry) in predstavnik ruskega veleposlaništva v Sloveniji. Namen obiska v Sloveniji je bila tudi izmenjava mnenj in predlogov o ključnih prednostnih nalogah prihodnjega dvostranskega sodelovanja na področju gozdarstva in lovstva.

Slovenski gostitelji so jim pripravili predstavitve in terenske oglede člani delovne skupine. V četrtek so obiskali MKGP, kjer so bile teme pogovora sistem gospodarjenja z gozdom in lovom obeh držav, obnova gozda in vloga gozdarstva za razvoj podeželja, predlogi sodelovanja v prihodnosti. V petek smo goste sprejeli na Gozdarskem inštitutu Slovenije (GIS), kjer je zbrane pozdravil direktor GIS dr. Primož Simončič. Najprej jim je predstavil delovanje in vizijo inštituta in predal potencialnih področij za sodelovanje. Po uvodnem nagovoru je Gregor Meterc iz MKGP predstavil problematiko naravnih ujm v slovenskih gozdovih v zadnjih letih ter ukrepe Programa razvoja podeželja, katerega sredstva v zadnjih letih so bila namenjena tudi za sanacijo in obnovo gozdov po žledolomu, vetrolomu in gradaciji podlubnika. Ruse je zanimal predvsem način obnavljanja naših gozdov po sanaciji, financiranje ukrepov in interes ljudi za pridobivanje subvencij. Po končani predstavitvi so si gostje ogledali še laboratorij za dendrokronologijo in gozdno genetiko. Udeleženci so se zanimali za novosti na področju genetskih analiz in dosežke pri odkrivanju odpornih vrst na podnebne spremembe.

Po ogledu je obiskovalce sprejel Zavod za gozdove Slovenije na centralni enoti in na terenu, v soboto pa so jih gostili predstavniki Družbe Slovenski državni gozdovi na Mašunu.

Zapisala: Anica Simčič
Objavil: Iztok Sinjur


Slika 1: Ogled dendro-laboratorija na GIS (foto A. Simčič)