Sončen vikend je zaznamoval nov primer vandalizma nad drevesi v Ljubljani, tokrat v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Na podlagi prijave si je naravovarstvena nadzornica iz JP VOKA SNAGA d.o.o. danes, 14. 10. 2019, ogledala polomljena nedavno zasajena drevesa.


Slika 1: Polomljeni lipi ob Poti ob Gozdarskem inštitutu Slovenije (Foto: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib)

Predvidoma iz sobote, 12. 10. 2019, na nedeljo, 13. 10. 2019, je neznana oseba odlomila vrhova dveh lip, ki sta bili ob nedavni ureditvi pešpoti pri Gozdarskem inštitutu Slovenije zasajeni na meji med parcelama št. 52 in 59/2, obe k.o. 1723 Vič. V skladu s 5. točko, 2. odstavka, 10. člena Odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v istoimenskem krajinskem parku ni dovoljeno lomiti ali kako drugače nasilno uničevati ali poškodovati dreves in grmovnih rastlin.

Mlada drevesa so v zadnjih letih priljubljena tarča vandalov. Takšna dejanja so nerazumna in žalosti nas, da storilci ne prepoznajo pomena dreves za mestno okolje.

Slika 2: Polomljeni lipi ob Poti ob Gozdarskem inštitutu Slovenije (Foto: Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib)