V četrtek, 28.11. 2019, je bila v galeriji Gozdarskega inštituta Slovenije odprta razstava fotografij Svet v gozdu, Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev Slovenije.

Slika 1: Sproščen klepet ob otvoritvi razstave (foto: M. Gresl)

O razstavi Svet v gozdu je predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev Slovenije dr. Iztok Bončina zapisal: »Ko vstopimo med visoka dreves in nas objamejo vonjave listja, smole ali dišečih smrekovih iglic, se v nas ponovno zbudi odmev prastarih, čarobnih občutkov, ki jih evoluciji tudi v milijonih let ni uspelo zabrisati. Gozdovi nam tudi danes, ko jih pogosto neusmiljeno uničujemo in žrtvujemo na oltarju pohlepa, dajejo življenje. Z njihovo pogubo pride puščava, mrtev in prazen svet. Kdo ve, morda naši potomci ne bodo več poznali šelestenja gostih krošenj starodavnih dreves, blagodejnega hladnega zraka v gozdu sredi soparnega poleta, eksplozije barv v jesenskem času ali ječanja dolgih drevesnih vej pod težo zapadlega snega. Zato se moramo vračati v gozdove, jih ceniti in ljubiti. Saj so naši prijatelji«.


Slika 2: Štiri razstavljene fotografije (foto: M. Gresl)

Slika 3: Odprtje razstave je s kratkim koncertom in glasbeni utrinki, ki so sledili v neuradnem delu, popestril Kvartet klarinetov Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, v sestavi: Lara Korenjak, Nina Pavšek, Urban Šifrar in Adam Atanasov (foto: M. Gresl)

V predstavitvi DPFF je njegov predsednik dr. Iztok Bončina med drugim povedal, da so društvo ustanovili leta 2003 z željo, da bi fotografije slovenskih popotnikov, ki vsako leto nastajajo v mnogih svetovnih velemestih, puščavah, gorah, deževnih pragozdovih, savanah in na obalah oceanov dvignili na višji, bolj kakovosten nivo. Velik pomen pripisujejo izobraževanju svojih fotografov v obliki predavanj, fotografskih delavnic ali delu na terenu. Številni člani društva tudi aktivno sodelujejo z raznimi domačimi in tujimi časopisi in revijami. Kot fotoreporterji beležijo lepe, privlačne in barvite pa tudi črno bele, žalostne in tragične trenutke sodobnega sveta. Na društvenih srečanjih izmenjujejo ideje tako fotografi začetniki, ki so šele pred kratkim spoznali čarobno moč svetlobnega zapisa kot profesionalni mojstri, ki jim fotografija daje vsakdanji kruh. Marsikateri član DPFF je tudi sodeloval in bil nagrajen na prestižnih fotografskih razstavah ali natečajih.

Slika 4: Udeleženci otvoritve so lahko z avtorji fotografij poklepetali o razstavljenih delih (foto: M. Gresl)

Na razstavi se vsak z eno fotografijo predstavlja 26 avtorjev: Alan Orlič, Aleksandra Jereb, Alja Pregl, Ana Skobe, Anton Doma, Arne Hodalič, Barbara Rott Cindro, Dejan Kuralt, Gal Kušar, Iztok Bončina, Katja Bidovec, Kristina Brumat, Mankica Kranjec, Marjan Gresl, Martina Budal, Miha Maček, Niko Slavičič, Petra Muhič, Sabina Frelih, Saša Kozarov, Špela Vučina, Tadej Maligoj, Tanja Likeb, Tomaž Velechovsky, Tomi Križaj in Tone Štamcar.

Razstava bo na ogled do februarja 2020. Vabljeni k ogledu!

Slika 5: Ogled razstavljenih del v galeriji GIS (foto: M. Gresl)

Zapisal: Gal Kušar