Mednarodni dan gozdov smo v Sloveniji letos obeležili pod sloganom »Učimo se z gozdovi - gozd je modrost!«. Obeležujemo ga od leta 2012, ko je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov in ozaveščanja o pomenu in nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov.

Otroci in odrasli smo danes vse manj povezani z naravo in gozdom ter le površno poznamo vlogo gozdov in pomen trajnostnega, večnamenskega in sonaravnega gospodarjenja z njimi. Zato je mednarodni dan gozdov letos potekal na temo izobraževanja v gozdovih, ki je ključno za razumevanje in spoznavanje ter ohranjanje narave za prihodnje generacije. Osrednji dogodek ob Mednarodnem dnevu gozdov 2019 smo v Celju organizirali Zavod za gozdove Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Gozdarski inštitut Slovenije in Mestna občina Celje v sodelovanju s partnerji.

Z namenom promocije in širjenja znanja o gozdu je Organizacija združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO) ob letošnjem mednarodnem dnevu izdala animirani film o pomenu gozdov, ki je bil v slovenski različici predvajan tudi na nacionalni televiziji RTV SLO 1.

Dogodki na temo gozdov so se zvrstili po Sloveniji, osrednja prireditev pa je potekala v Mestnem gozdu Celje, kamor so bili povabljeni šolarji celjskih osnovnih šol, predstavniki medijev, strokovnjaki s področja učenja in izobraževanja v gozdu, predstavniki strokovnih inštitucij ter ostala zainteresirana javnost. Dan so otvorili gozdni pedagogi iz Zavoda za gozdove Slovenije, Gozdarskega inštituta Slovenije, Inštituta za gozdno pedagogiko in Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki so z učenci celjskih osnovnih šol na poti do Drevesne hiše v celjskem mestnem gozdu izvajali aktivnosti gozdne pedagogike. Vsak šolar je dobil tudi praktično darilo – nahrbtnik v katerem je bila malica, majica ter lesena sestavljanka. Prehrano in promocijska darila sta omogočila projekt LIFEGENMON in Gozdni sklad.

Na pogovoru na temo: »Učimo se z gozdovi – gozd je modrost!« so o pomenu izobraževanja in gozdovih spregovorili mag. Alenka Korenjak iz MKGP, Damjan Oražem, direktor ZGS, mag. Špela Planinšek iz Gozdarskega inštituta Slovenije, dr. Kristjan Jarni iz Biotehniške fakultete (Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire), podžupan Mestne občine Celje in Nevenka Bogataj iz Andragoškega centra. Po pogovoru je sledil praktičen prikaz gospodarjenja z gozdovi z odkazilom in sečnjo.

Dogodek je bil tudi medijsko dobro podprt, novice o dogajanju smo lahko spremljali preko medijev (Facebook strani Zavoda za gozdove Slovenije ter Gozda eksperimentov, prispevek v Slovenski kroniki, obisk predstavnika ZGS v oddaji Dobro jutro, reportaža v Večeru itd.).

Več: spletna stran Mednarodnega dneva gozdov 2019 (zgs.si)

Zapisala: Anica Simčič
Objavil: Iztok Sinjur