Slovesnost se je pričela ob 10. uri z otvoritvijo prenovljenih prostorov GIS, ki so odslej dostopni tudi gibalno oviranim osebam.

Nato so se visoki gostje in publika preselili v veliko dvorano inštituta, kjer se je začela Svečana akademija, ki jo je otvoril predsednik SAZU prof. dr. Bajd.

Sledil je govor ministra Židana, ki je poudaril, da prihaja čas, ko bo treba redefinirati cilje v gozdarstvu. "Najbolj pomemben cilj bo ohranjanje gozda in napor, da pridemo do primerne starosti gozda in da se ga izkoristi tam, kjer se ga da," Dodal je še, da ob spreminjajočem podnebju potrebujemo nova znanja in Gozdarski inštitut Slovenije vodi to bitko v prvi bojni črti. »Vas vprašamo, kaj storiti. Vi dajete odgovore, ki jim sledimo," je zaključil.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da gozd Sloveniji predstavlja srce in pljuča ter našo identiteto. Izpostavila je, da daje gozd veliko izzivov - znanstvenih, raziskovalnih in vsakdanjih. "Danes dvigujemo zavest in vrednost gozdov ter tudi znanja, ki jih zna doma in po svetu širiti Gozdarski inštitut," je dodala.
Direktor Simončič pa je dejal, da brez temeljne znanosti ne moremo postaviti mostu do aplikativne znanosti in sporočil predati naprej javnosti. "Želimo si, da bi postalo ministrstvo za znanost najbolj debirokratizirano ministrstvo. Za pripravo poročil in projektov porabi znanstvenik polovico časa, samo polovico potem še za raziskovanje. Želeli bi si več časa posvetiti prav raziskovalni dejavnosti," je položil na srce ministrici.

V drugem delu prireditve, ki jo je povezovala raziskovalka Katarina Flajšman, je potekala podelitev pohval, priznanj in nagrad. Pohvalo Gozdarskega inštituta Slovenije so prejeli: Zvonko Kastelic, dr. Andreja Ferreira in Marko Bajc. Priznanji sta prejela, dr. Robert Robek in dr. Jožica Gričar, ki je ob zahvali povedala, da si želi, da bi imeli znanstveniki več časa za raziskovanje in pisanje člankov. Najvišje priznanje Gozdarskega inštituta Slovenije - nagrado za življenjsko delo je prejel prof. dr. dr. h.c. Nikolaj Torelli. Nagrada mu je bila v posebno čast, saj jo je, kot je rekel, prejel doma.

Foto: Roman Šipić