Ste morda kdaj tekmovali s hitrim gozdnim potokom ali pa prešteli volku zobe? Ali pa prisostvovali pogovoru med talnimi živalmi in rastlinami?

Vse to in še več, so doživeli številni mladi radovedneži, ki so v sredo, 24. maja, obiskali Gozdarski inštitut Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije. Skozi vrata Gozda eksperimentov je vstopilo okoli 200 otrok in odraslih, ki so obiskali 14 delavnic.

V duhu letošnje tematike tedna gozdov – Znanje za gozd, so otroci lahko pokukali v laboratorije raziskovalcev, kjer so skozi povečevalno steklo lahko uzrli prostemu očesu skrito gozdno življenje in ugotavljali ali se barve razlikujejo tudi po okusu. Na gozdnem potepu z gozdarjem so spoznali kdo je kdo med drevesi in kakšen je njihov vsakdan. Vreme je bilo ves čas pod nadzorom, saj so otroci pridno spremljali dogajanje v vremenski hišici. V primeru hladne fronte, bi se že znali pogreti, saj so spoznali različne načine ogrevanja z lesno biomaso. Tistih nekaj skromnih dežnih kapelj je hitro pregnalo sonce. Vseeno je bilo na eni izmed delavnic, gob kot po obilnem dežju. Iz skrivnostnega sveta gliv je otroke naprej poneslo na obisk k medvedu in nato še k drugim gozdnim živalim.

Gozdnih dogodivščin kar ni hotelo biti konca. Kukavica, ki namesto v gozdu, raje domuje v stenski uri, je pričela naznanjati čas odhoda. Pa nič zato. Gozd bo počakal in ob prihodnjem obisku bo zagotovo zopet presenetil.