V ponedeljek, 21. 9. 2020, se je z uradnim odprtjem začela zaključna konferenca projekta LIFEGENMON z naslovom: "Gozdarska znanost za prihodnje gozdove: gozdni genetski monitoring in biotska raznovrstnost v spreminjajočem se okolju". Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 se je v dvorani Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti v Ljubljani manjše število organizatorjev in gostov, večina od blizu 100 udeležencev pa se je odprtja konference udeležila preko spletne videokonference.

S pozdravnimi nagovori so konferenco odprli: mag. Alenka Korenjak, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, prof. dr. Hojka Kraigher, vodja projekta LIFEGENMON, doc. dr. Primož Simončič, ki je poudaril pomen gozdarskih raziskav in mednarodnega povezovanja v luči iskanja pomembnih ukrepov za prilagajanje gozdov na podnebne spremembe, ter direktor Gozdarskega inštituta Slovenije in mag. Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije. Pozdravne nagovore sta zaključila prof. dr. Miha Humar, prodekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in akademik Ivan Kreft, član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Rdečo nit predavanj prvega dne sta predstavljali genetska pestrost populacij gozdnih drevesnih vrst in podnebne spremembe. Strokovni del konference sta s ključnimi predavanji začela glavna govorca dneva dr. Santiago C. Gonzalez-Martinez in dr. Silvio Schüler z zanimivo predstavitvijo na temo gozdarstva v luči podnebnih sprememb. Sledile so predstavitve projektnih partnerjev in predstavitve posterjev. Ob začetku konference je bila predstavljena tudi mednarodna mreža gozdarskih raziskovalnih organizacij (IUFRO), v okviru je bila letos ustanovljena delovna skupina za genetski monitoring gozdov.

Konferenca bo potekala do petka, 25. 9. 2020, ko se bo zaključila z okroglo mizo in novinarsko konferenco. Vabljeni k spremljanju konference preko spleta!

Povezave:

  • Prenos konference v živo (prijava ni potrebna)
  • Uradna spletna stran konference
  • Registracija za udeležence (potrebno za sodelovanje v diskusijah)
  • Program konference


Slika 1: dr. Primož Simončič, direktor GIS (foto: Boris Rantaša)