Glavni namen delavnice »Prilagajanje gozdov podnebnim spremembam v luči trajnostnega gospodarjenja z gozdovi (TGG) in doseganja ciljev podnebne politike«, ki smo jo 30. 3. 2023 organizirali na Gozdarskem inštitutu Slovenije v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, je bil osvojiti danes veljavna spoznanja in znanja o gozdovih, prenesti znanja na lastnike in upravljavce gozdov, strokovne službe, šole in druge organizacije, ugotoviti relevantnost problemov in problematičnih stanj in načinov izhodov iz njih, opozoriti na dobre prakse gospodarjenja z gozdovi za blaženje podnebnih sprememb, poudariti pomen ohranjanja in krepitve zdravja, vitalnosti ter biotske pestrosti gozdov.

Delavnica, ki je bila že tretja s tematskega področja "Gospodarjenje z gozdovi", je bila namenjena lastnikom in upravljavcem gozdov, strokovnim službam, šolam in drugim organizacijam. Dogodka se je v živo udeležilo 31 udeležencev, še več kot 30 pa jih je delavnico spremljalo preko interneta.

Za začetek delavnice je dr. Boštjan Mali iz Gozdarskega inštituta Slovenije predstavil Definiranje ciljev TGG in podnebne politike. Sledila je predstavitev z naslovom Stanje gozdov 2000-2018 z vidika TGG in perspektiva, kjer sta dr. Marko Kovač in dr. Gal Kušar z Gozdarskega inštituta Slovenije predstavila stanje izbranih kazalcev TGG: površina gozdov, lesna zaloga, demografija (razvoje faze, obnova), prirastek in sečnja, odmrla biomasa in drevesne vrste, ugotovljenih s pomočjo meritev velikoprostorskega monitoringa gozdov v obdobju 2000-2018. Prvi del delavnice je zaključi dr. Luka Krajnc iz Gozdarskega inštituta Slovenije, ki je predstavil Ocenjevanje kakovosti sestojev, kakovost sortimentov, zaključil pa je s predstavitvijo konkretnih gojitvenih ciljev za izboljšanje kakovosti stoječega drevja in priporočili za gozdnogojitvene ukrepe.

Drugi del delavnice je začela Špela Ščap iz Gozdarskega inštituta, ki je predstavila Gospodarjenje v zasebnih gozdovih – rezultati ankete med lastniki gozdov. Predstavila je  rezultate ankete med lastniki gozdov, izvedene leta 2019 in preliminarne rezultate podobne ankete izvedene 2022.

Sledila je Marija Jakopin, lastnica gozda, ki je moderirala sklop z naslovom Vidik lastnikov na prilagajanje gozdov; problematika drevesnih vrst z vidika ekološke in ekonomske stabilnosti; problematika sestojnih zgradb. Kot poročevalca sta sodelovala Franci Pogačnik iz Metropolitane in Mihael Koprivnikar iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Tamara Urbančič in Martin Dužnik iz SGLZŠ Postojna sta predstavila projekt Pilotiramo spravilo lesa z izboljšano mobilno gozdarsko žičnico in inoviramo nov način izdelave lesenih objektov iz manj vrednega lesa. Več o varnem delu z mobilno gozdarsko žičnico Cobra si lahko ogledate na https://youtu.be/6Ao33Vx8FPU

Zaključno razpravo delavnice je vodil dr. Boštjan Mali z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Že v razpravah po posameznih predstavitvah se je razvilo pestro soočanje mnenj o obarvani tematiki in tudi drugih problemih in izzivih slovenskega gozdarstva. Izpostavljene so bile naslednje »vroče točke«: starost sestojev in sečna zrelost, naravovarstvo, sonaravno gospodarjenje z gozdom, problematika obnove, lastništvo gozdov in omejitev, tujerodne drevesne vrste, birokratizacija, … Organizatorji delavnice bodo iz povedanih mnenj izdelali priporočila za odločevalce.

Posnetke tokratne spletne delavnice si lahko ogledate na povezavah:

Prvi del

Drugi del