na glavno vsebino

Izzivi gozdne tehnike 2016

17. mar 2016

Nahajamo se v času reorganizacije gozdarstva v Sloveniji. Ta bo imela različen vpliv na izvajanje del v gozdovih, vplivala bo na gozdarska podjetja, na lastnike gozdov in posredno tudi na trg z lesom.

Raziskovalci Gozdarskega inštituta Slovenije, Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko, spremljamo razmere, analiziramo stanje in raziskujemo oziroma želimo raziskovati teme, ki so aktualne za različne deležnike v gozdno-lesnih vrednostnih verigah. Naše raziskave smo nazadnje predstavili septembra 2014, danes pa vas ponovno vabimo na predstavitev aktualnih tem iz našega področja dela.

Izzive gozdne tehnike smo razdelili v dva sklopa:

1. STROŠKI GOZDARSKIH DEL IN SPREMLJANJE TRGA LESA IN STORITEV

2. PROIZVODNJA LESNIH GORIV TER ZAGOTAVLJANJE NJIHOVE KAKOVOSTI

Posvet bo potekal predvidoma od 9:00 in se zaključil s prigrizkom ob 13:00.

Posvet je za vse brezplačen.
Zaradi organizacijskih zadev prosimo za predhodno prijavo (rok za prijavo je 15.3.2016).
Dodatne informacije so na voljo pri Darji Kocjan (darja.kocjan@gozdis.si), tel: 01 200 7822.

pdfIzzivi_Gozdne_tehnike_program_in_prijavnica (.pdf 483KB)

Podrobnejši program

  • 9:00 Slavnostna otvoritev posveta,
    Miha Marenče (državni sekretar na MKGP), dr. Primož Simončič (direktor inštituta)
  • 9:30 Izzivi gozdno lesnega sektorja, mag. M. Piškur

STROŠKI GOZDARSKIH DEL IN SPREMLJANJE TRGA LESA IN STORITEV

  • 9:45 Vizualizacija proizvodnih verig in stroški – WoodChainManager, M. Triplat
  • 10:15 Novi pristopi pri ugotavljanju stroškov gozdarskih storitev - primer gozdarskih traktorskih polprikolic, dr. R. Robek, J. Klun, mag. M. Piškur, prof. dr. B. Košir
  • 11:00 Odmor za kavo

PROIZVODNJA LESNIH GORIV TER ZAGOTAVLJANJE NJIHOVE KAKOVOSTI

  • 11:30 Proizvodnja sekancev v Sloveniji, dr. N. Krajnc
  • 11:45 Sistem zagotavljanja in kontrole kakovosti pelet in sekancev – S4Q, dr. P. Prislan
  • 12:00 Odprte dileme: Sistem spremljanja cen lesnih goriv in predlog sistema spremljanja trga storitev v gozdarstvu. Je sistem bonitiranja izvajalcev del v gozdovih potreben?
  • 12:30 Oblikovanje zaključkov in pogostitev udeležencev
     

Objavil: Iztok Sinjur

Datoteke za prenos
Izzivi_Gozdne_tehnike_program_in_prijavnica.pdf

Ostali dogodki

SHIFT + A

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Gozdarski inštitut Slovenije