Od 17. do 19. oktobra je v Budimpešti na Madžarskem potekalo inavguracijsko srečanje »Forest Invasive Species Network for Europe and Central Asia (REUFIS) meeting«, ki so se ga udeležili tudi sodelavci Oddelka za varstvo gozdov Gozdarskega inštituta Slovenije z namenom aktivne vključitve Slovenije v REUFIS.

REUFIS povezuje države Evrope in Srednje Azije v prizadevanjih za preprečevanje oz. zmanjševanje negativnih vplivov invazivnih vrst v gozdovih. Srečanje REUFIS je organizirala organizacija Združenih Narodov za hrano in kmetijstvo, (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations), Regionalni urad za Evropo in Srednjo Azijo, udeležilo pa se ga je 47 udeležencev iz 25 držav: Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Češka, Francija, Gruzija, Hrvaška, Italija, Latvija, Madžarska, Moldavija, Norveška, Polska, Romunija, Ruska federacija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Tadžikistan, Ukrajina in Uzbekistan.  

REUFIS je bil uradno ustanovljen septembra 2016. Podobne povezave že obstajajo za Afriko (FISNA), Azijo in Pacifik (APFISN), Bližnji Vzhod (NENFHIS) in Južno Ameriko (Red de Países del Cono Sur sobre Especies Exoticas Invasoras a Ecosistemas Forestales). Namen REUFIS je omogočiti izmenjavo informacij, izkušenj in dobrih praks, čezmejno sodelovanje v raziskovalnih in drugih aktivnostih ter usklajeno izvajanje fitosanitarnih predpisov na področju invazivnih vrst v gozdovih med državami na območju Evrope in Srednje Azije. 

Tridnevno srečanje srečanje na Madžarskem je bilo sestavljeno iz teoretičnega, praktičnega in terenskega dela. Predavanja vabljenih predavateljev so obravnavala problematiko invazivnih vrst v gozdovih na območju Evrope in Srednje Azije, izzive urbanega gozdarstva in posledice vplivov klimatskih sprememb na gozdove na tem območju. Vsem predavanjem so sledile zanimive diskusije. Teoretični del je bil dopolnjen z delavnico, kjer smo udeleženci na konkretnih primerih spoznali biologijo, ekologijo in morfologijo več kot 30 za gozd najbolj pomembnih vrst podlubnikov. Tridnevno srečanje je zaokrožil terenski del, kjer smo spoznali invazivne vrste dreves v gozdovih na Madžarskem in nekatere načine upravljanja z njimi.  Na srečanju je bil tudi uradno sprejet statut in izvoljeni so bili predsednik ter izvršni odbor. Predstavljena je bila uradna spletna stran REUFIS, ki bo uradno začela delovati v nekaj tednih, in izdelan je bil delovni načrt, ki bo dokončno potrjen v prihodnjih mesecih.

Udeleženci smo bili nad celotnim tridnevnim programom navdušeni in razšli smo se v pričakovanju začetka aktivnega in plodnega sodelovanja na področju invazivnih vrst v gozdovih na območju Evrope in Srednje Azije. Veselimo se že tudi naslednjega srečanja REUFIS, ki bo naslednje leto v Belorusiji.

Povezava do članka v Novicah iz varstva gozdov.