Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

ForBioEnergy


Status: aktiven
Vodja projekta: dr. Nike Krajnc
Oddelek: Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Sodelavci: Člani Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko
Partnerji: Italija, Slovenija, Španija, Hrvaška

ForBioEnergy – Forest BioEnergy in the Protected Mediterranean AreasPomemben del sredozemskih gozdov leži v zavarovanih območjih in kljub temu, da predstavljajo veliko priložnosti za proizvodnjo lesne biomase, obstajajo določene omejitve pri njenem pridobivanju in nadaljnji rabi v energetske namene.


Glavni cilj projekta ForBioEnergy je analiziranje možnosti pridobivanja, predelave in rabe lesa v energetske namene v zavarovanih območjih in iskanje rešitev v okviru vseh omejitev, ki jih imajo zavarovana območja. Tekom projekta bomo iskali transnacionalne rešitve za zmanjševanje ovir, ki zavirajo razvoj sektorja in samega načrtovanja izkoriščanja biomasnih potencialov, hkrati pa ohranjajo biotsko pestrost zavarovanih območij.

Tudi v Sloveniji imamo veliko zavarovanih območji, kjer gozdovi in površine v zaraščanju predstavljajo pomemben vir lesa za energetske namene. Tekom projekta želimo v sodelovanju z upravljavci izbranih zavarovanih območji poiskati načine kako spodbuditi pridobivanje in rabo lesa v energetske namene. Naš cilj je raba lokalno pridelanih lesnih goriv za ogrevanje javnih stavb v zavarovanem območju.

V projektu je 9 partnerjev iz 4 evropskih držav:

Italija:
- Sicily Region - Councillorship for Agriculture, Rural Development and Mediterranean Fishing Regional, Department for the Rural and Territorial Development (vodilni partner)
- Municipality of Petralia Sottana
- EnviLand Ltd.
Slovenija:
- Gozdarski inštitut Slovenije
- Regional Development Agency Green Karst Ltd.
Španija:
- The Forestry Municipalities Association of Comunitat Valenciana
- Valencia Official Chamber of Commerce, Industry, Services and Shipping
Hrvaška:
- Zadar County
- Public institution Nature Park VelebitInformacije o delu na projektu ForBioEnergy redno objavljamo na Facebook strani Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko

Ostale povezave:
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se