V petek, 24.10.2014, je na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v organizaciji IV. razreda za naravoslovne vede SAZU in Gozdarskega inštituta Slovenije potekal znanstveni posvet o gozdarstvu in lesarstvu z naslovom Gozd in les. Prireditev je organiziral prireditveni odbor v sestavi: akademik dr. Mitja Zupančič, predsednik odbora, prof. dr. Hojka Kraigher, svetovalka SAZU, in prof. dr. d. h. c. Niko Torelli, svetovalec SAZU.

Na prireditvi so imeli predstavitve vidni člani slovenske gozdarske in lesarske stroke. Posvet je otvoril akad. prof. dr. Robert Zorc, tajnik IV. razreda SAZU , pozdravni govor je imel akademik prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU in pobudnik posveta.  Akademik dr. Mitja Zupančič je predstavil zgodovino gozdarstva in lesarstva v Sloveniji, pregled znanosti in znanj o in v gozdu, gozdarstvu in lesarstvu je predstavila Hojka Kraigher s soavtorji. Damjan Oražem, v.d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, je predstavil vloge, naloge in dodano vrednost javne gozdarske službe v normalnih in izrednih razmerah, nato pa je sledil odmor, ki je ponudil priložnost za bolj neformalno druženje.

Sledil je lesarski del prireditve. Prof. Niko Torelli je imel zanimivo in sproščeno predstavitev z naslovom: »Les – zares«. V njej se je dotaknil zgodovine lesa in njegove uporabe ter pomena lesa in gozdov za preteklost in prihodnost človeštva. Igor Milavec iz Gospodarske zbornice Slovenije je osvetlil vzroke za propadanje lesne in pohištvene industrije v Sloveniji in podal predloge za njeno ponovno rast. Po njegovi predstavitvi se je razvila živahna razprava o usmeritvi slovenskega lesarstva v prihodnosti. Znanstveni del posveta je zaključil prof. dr. Janez Krč, prodekan Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti, ki je predstavil preteklo, sedanjo in možne različice prihodnje organiziranosti gozdarstva na slovenskem.