Sodelavci Gozdarskega inštituta Slovenije so se 17.6.2014 udeležili zaključne konference mednarodnega LIFE+ projekta EMoNFUr (www.emonfur.eu) v Milanu z naslovom »Urbani gozdovi – pljuča mest«.

Na enodnevnem dogodku so bili predstavljeni rezultati dela italijanskih in slovenskih sodelavcev iz minulih treh let. Delegati in govorci so izmenjali poglede na urbane in primestne gozdove ter prikazali nekaj dobrih praks upravljanja tudi z drugo zeleno infrastrukturo v Sloveniji, Italiji ter širšem evropskem prostoru.

Zaključne konference so se poleg raziskovalcev in profesorjev udeležili tudi upravljavci urbanih gozdov,  tehnično osebje, ki izvaja dela v urbanih gozdovih ter predstavniki mestnih služb Torina, Milana in Ljubljane.

Izbrane rezultate slovenskih aktivnosti v projektu EMoNFUr so na zaključni konferenci predstavili vodja slovenskega dela projektne skupine na področju gozdne hidrologije in mikroklimatskih razmer dr. Urša Vilhar, raziskovalec gozdne flore in vegetacije dr. Lado Kutnar, strokovni sodelavec in skrbnik raziskovalne infrastrukture na terenu Matej Rupel iz Oddelka za gozdno ekologijo, koordinator gozdne inventure urbanih in primestnih gozdov Ljubljane Mitja Skudnik iz Oddelka za načrtovanje in monitoring gozdov in krajine ter raziskovalec gozdne entomofavne in ptic dr. Maarten de Groot iz Oddelka za varstvo gozdov. Vabljeno predavanje o upravljanju urbanih in primestnih gozdov v Mestni občini Ljubljana je predstavila mag. Zala Strojin Božič, sodelavka Oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana.

Rezultati vseh projektnih aktivnosti bodo predstavljeni na predstavitvi rezultatov, ki bo predvidoma jeseni 2014 potekala na Gozdarskem inštitutu Slovenije ter v zaključnem poročilu projekta. Datum dogodka bo objavljen na spletnih straneh inštituta.

V projektu EMoNFUr (zaključi se septembra 2014) je sodelovalo več kot 20 sodelavcev Gozdarskega inštituta Slovenije, skupaj s sodelavci podjetja TISA d.o.o., Zavoda za gozdove Slovenije, Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Inštituta za gozdno pedagogiko in drugimi.

Projekt sta poleg Evropske komisije sofinancirala Ministrstvo za kmetijstvo in okolje in Mestna občina Ljubljana.

(foto: Matej Rupel)