COST (Evropsko sodelovanje na področju znanosti in tehnologije) je eden izmed najdlje trajajočih evropskih okvirov, ki podpira sodelovanje med znanstveniki in raziskovalci v Evropi. V četrtek, 14. februarja 2013, se je v Bruslju začela akcija FP1204 - "Pristop zelene infrastrukture: povezava z okoljskega in socialnega vidika pri proučevanju in upravljanju urbanih gozdov".V akciji sodeluje 32 evropskih držav ter Združene države Amerike, Kanada, Alžirija, Armenija kot zunanje države, ki niso članice COST. Tudi FAO se je pridružil pobudi.

Akcija, ki bo trajala 4 leta, bo omogočala več dejavnosti, vključno konference, delavnice, izobraževalne šole, izmenjave raziskovalcev, strokovne in znanstvene publikacije z glavnim ciljem, da se poveča razumevanje vloge urbanih gozdov in zelenih površin v okviru zelene infrastrukture (GI), s poudarkom na storitvah, ki jih nudi ljudem in mestom. Drevesa, parki, urbani in peri-urbani gozdovi (kategorije zelenih prostorov vključenih v urbani gozd), lahko blažijo temperature, zmanjšujejo onesnaževanja, odtekanje vode in preprečujejo erozijo tal, povečujejo estetiko in kakovost prostora, zagotovijo prostor za rekreacijo, izobraževanje in učenje. Drevesa lahko prispevajo neposredno in posredno k zmanjšanju emisij CO2 v ozračju.

Na kratko, drevesa v naših mestih bistveno izboljšajo kakovost življenja, izboljšujejo zdravje in dobro počutje ljudi.

Cilji te akcije so: 1) izboljšanje znanja na znanstvenem in družbeno-ekonomskem področju 2) določiti prednostne naloge in izzive za nadaljnje raziskave na tem področju, 3) zagotoviti kazalnike in / ali pragove, ki jih bo upoštevala politika na lokalni, nacionalni ali mednarodni ravni pri različnih predpisih o zeleni infrastrukturi in urbanih gozdovih, 4) da razvije smernice za načrtovalce in upravljavce za uporabo pristopa zelene infrastrukture, s poudarkom na najboljšem izkoristku okoljskih in socialnih storitev urbanih gozdov.

Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran:
http://www.cost.eu/domains_actions/fps/Actions/FP1204 

Action Fact Sheet
Memorandum of Understanding


Predstavnik COST akcije FP1204