Odločitev o natečaju je nastala med mnogimi naravoslovnimi delavnicami, ki smo jih v preteklih 5 letih izpeljali na sedežu Gozdarskega inštituta Slovenije pod Rožnikom v Ljubljani. In ker so si gozdovi po Sloveniji precej različni, smo usmerili naše misli v preplet gozdov in reke Mure. Z likovnim natečajem smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža.

Po besedah strokovne komisije je v delih osnovnošolskih otrok, ki so prispela na likovni natečaj, živopisani svet ob Muri zaživel v polnem razkošju. Preko različnih likovnih tehnik, z bogatim koloritom, z različnimi kompozicijskimi elementi, ki so jih uporabili mladi ustvarjalci, je pestrost življenja ob tej mistični reki oživela na prav poseben način.

Vsak natečaj se mora zaključiti z izborom, zato je marca 2016 strokovna komisija v sestavi: Marjanca Jemec Božič (akademska slikarka in znana ilustratorka), dr. Petra Draškovič Pelc (Ars naturae, fotografinja) in dr. Lado Kutnar (raziskovalec na Gozdarskem inštitutu in amaterski fotograf) izmed 63 prejetih del za vsako triado OŠ izbrala po 5 likovnih del, ki po umetniški, domišljijski in izrazni moči najbolj izstopajo.

Več o izboru najboljših, nagrajene izdelke in mnenja komisije si lahko preberete na spletni strani GoForMura ali na Facebooku.

Vljudno vabljeni na eno od razstav v Prekmurju ali v Ljubljani!

Junija 2016 bo razstava gostovala v Veržeju, avgusta 2016 v Osrednji pokrajinski knjižnici v Murski Soboti, septembra 2016 pa v galeriji Gozdarskega inštituta Slovenije, potovala pa bo tudi po OŠ v Prekmurju.

Špela Planinšek