V torek, 7. marca 2017, smo v Državnem svetu Republike Slovenije sodelavci Gozdarskega inštituta Slovenije skupaj z Društvom za gojenje gomoljik Slovenije, Društvom za razvoj slovenskega podeželja in Centrom za mednarodno in poslovno pravo organizirali posvet »Gojenje gomoljik v Sloveniji - možnosti in priložnosti za razvoj podeželja«

Cilj posveta je bil pregledati možnosti gojenja gomoljik v Sloveniji, iskati načine kako zagotoviti razvoj gojenja gomoljik kot donosne gospodarske dejavnosti ter povezati deležnike, ki lahko vplivajo na ustvarjanje pogojev za gojenje in razvoj vzporednih donosnih dejavnosti ter novih delavnih mest v drugih gospodarskih panogah, povezanih z gojenjem gomoljik.

Posveta so otvorili predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda za gozdove Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, udeležili pa so se ga tudi predstavniki več domačih in tujih raziskovalnih inštitucij in zainteresiranih posameznikov.
Posvet je bil usmerjen v predstavitev gojenja gomoljik kot gospodarske dejavnosti, vsebinsko pa smo združili prispevke tujih sodelujočih s predstavitvami stanja gojenja gomoljik v Evropi, ter specifično v Španiji in na Hrvaškem ter trenutnimi zakonodajnimi omejitvami v Sloveniji.


Utrinek s posveta. (Foto: Peter Železnik)

Podrobneje smo predstavili:
•    biologijo gomoljik
•    lastnosti nasadov gomoljik in nujnost uporabe ustreznega genskega reprodukcijskega materiala v nasadih gomoljik
•    ekonomske vidike gojenja
•    razvoj turistične ponudbe kot dodatne aktivnosti na nasadih
•    možnosti vključevanja poznavanja gomoljik in tehnik gojenja v pedagoške procese

V razpravi se je pokazal interes nosilcev kmetijskih dejavnosti vzpostavljanje nasadov. Predstavniki pristojnega ministrstva so zagotovili vso podporo pobudi in povabili udeležence posveta, k iskanju rešitev in predlagali vzpostavitev pilotnega nasada.


Primer nasada gomoljik. (Foto: Tine Grebenc)

Zaključki posveta so spodbudni tudi za nabiralce gomoljik v naravi, saj so dobili zagotovila, da se bodo v procese iskanje rešitev za vzpostavitev nasadov gomoljik vključila tudi odprta vprašanja povezana z nabiranjem gomoljik v naravi.

Tine Grebenc