Raziskovalci Gozdarskega inštituta Slovenije smo v sodelovanju s kolegi iz Federalne Univerze v Santa Marii (UFSM) prvič našli vrsto prave gomoljike na področju Brazilije. Naravna rastišča gomoljik so sicer omejena le na severno poloblo. Vrsto smo na južni polobi, v Braziliji, našli v okviru študije pestrosti ektomikoriznih gliv na ameriškem orehu (Carya illinoinensis), ki je del podoktorske naloge dr. Marcela Sulzbacherja, pod vodstvom prof. Zaide Antoniolli in dr. Diniz Fronza.

Na osnovi predhodnih olfaktornih in molekularnih analiz kaže, da gre za še neopisano vrsto, ki izvira s področja Severne Amerike in je lokalno pomembna komercialna vrsta, ki se uporablja v kulinarične namene.

Prava gomoljika, najdena v Braziliji. (avtor: Tine Grebenc)

Gomoljike so ektomikorizne glive, ki se naravno pojavljajo s številnim vrstami gozdnega drevja. Nekaterem komercialne vrste že uspešno gojimo v nasadih. Za primer vrste prave gomoljike (Tuber sp), ocenjujemo, da ima široke možnosti uporabe, tako za zagotavljanje kvalitete rasti nasada ameriških orehov kot tudi za dolgoročno pridobivanje ekonomsko zanimivih vrst gomoljik.

Tine Grebenc (GIS) , Marcelo Sulzbacher (UFSM)

V Braziliji, v nasadu ameriškega oreha (Carya illinoinensis), so raziskovalci našli še ne opisano vrsto prave gomoljike. (avtor: Tine Grebenc)
Prave gomoljike so našli v Braziliji, v nasadu ameriškega oreha (Carya illinoinensis). (avtor: Tine Grebenc)