Večna pot 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386-1-200 7802
Fax: +386-1-257 3589
E-naslov: info@gozdis.si
Kako do nas?
sl
en

Gozdarski inštitut Slovenije postal član konzorcijev nacionalnih referenčnih laboratorijev za škodljive organizme rastlin v Sloveniji


Datum objave: 15.10.2019

Gozdarski inštitut Slovenije (GIS) je bil 10. oktobra 2019 s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin imenovan v konzorcij dveh nacionalnih referenčnih laboratorijev, in sicer:
  • Nacionalni referenčni laboratorij za škodljive organizme rastlin – insekti in pršice (konzorcij GIS in Kmetijski inštitut Slovenije)
  • Nacionalni referenčni laboratorij – glive in oomicete (konzorcij GIS, Kmetijski inštitut Slovenije in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije).
Vodja obeh konzorcijev je Gozdarski inštitut Slovenije.

Kaj to pomeni za gozdarstvo?
Gozdarski inštitut Slovenije s svojimi strokovnjaki in diagnostiki na področju varstva gozdov predstavlja diagnostično središče za varstvo gozdov v Sloveniji, z imenovanjem GIS v konzorcij Nacionalnih referenčnih laboratorijev Slovenije pa je izkazano zaupanje v delo na področju zdravja gozdov in je pokazatelj kakovostnega dela našega laboratorija za varstvo gozdov. Gozdarski inštitut Slovenije je tudi uradni laboratorij za škodljive organizme rastlin, ki se pojavljajo na lesnatih rastlinah in lesenem pakirnem materialu (predvsem žuželke in glive).

Kot nacionalni referenčni laboratorij pa bo od sedaj dalje Gozdarski inštitut Slovenije analitske, preskusne in diagnostične metode, ki jih uporablja za namen ugotavljanja prisotnosti škodljivih organizmov na vzorcih rastlin, usklajeval in izboljševal z drugimi referenčnimi laboratoriji po Evropi. Prav tako bo te metode uporabljal in organiziral med-laboratorijske primerjalne preskuse ali preskuse strokovne usposobljenosti med uradnimi laboratoriji v Sloveniji. Razširjal bo tudi informacije, ki jih bo prejel od drugih referenčnih laboratorijev držav Evropske unije. Kot nacionalni referenčni laboratorij bo GIS Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin nudil znanstveno in tehnično pomoč pri diagnosticiranju potencialnega pojava izbruha škodljivega organizma.

Vključitev in delovanje Gozdarskega inštituta Slovenije v konzorcijih nacionalnih referenčnih laboratorijev je tudi priložnost za implementacijo novih spoznanj in izkušenj v detekcijo in diagnostiko za tiste škodljive organizme, ki v naših gozdovih še niso prisotni, lahko pa povzročijo velike ekonomske in ekološke škode v gozdovih.

Več:
Povezave na evropske referenčne laboratorije:
Nova Evropska zakonodaja s področja zdravja rastlin: Zapisala: Simon Zidar, Barbara Piškur
 
Slika 1: Gozdarski inštitut Slovenije imenovan v konzorcij dveh nacionalnih referenčnih laboratorijev
Izpostavljeno
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da stran bolje deluje. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?
Ne strinjam se