Gozdarski inštitut Slovenije, ki letos praznuje 70 let, in Zavod za gozdove Slovenije se pod sloganom Znanje za gozd na sejmu predstavljata z roko v roki. Instituciji sta skupaj pripravili razstavo z naslovom Predstavitev uspehov raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu, s katero sta želeli opozoriti tako na pomembna znanstvena odkritja Gozdarskega inštituta, kot na praktično pomoč in izobraževanja, s katerimi lastnikom gozdov pomaga Zavod za gozdove Slovenije.

Kitajska je država partnerica letošnjega sejma AGRA, zato ga je predsednik republike Borut Pahor otvoril skupaj s Kitajski ministrom za kmetijstvo Han Changfujem in kmetijskim ministrom mag. Dejanom Židanom. Ob robu sejma poteka tudi srečanje ministrov vzhodne in srednje Evrope (CEEC) s kitajskim gostom v okviru mehanizma 16+1. Slovenski in kitajski kmetijski minister sta v soboto v bližini sejemske brunarice ZGS zasadila Davidijo, okrasno drevo kitajskega izvora.

Sodelovanje slovenske gozdarske stroke se uspešno nadaljuje, konec junija sta  namreč direktor GIS in direktor ZGS kot člana delegacije MKGP, ki jo je vodil mag. M. Podgoršek, obiskala Kitajsko, naslednji obisk pa je predviden za konec oktobra.

Senca dreves, ki obkrožajo sejemsko brunarico in bližnji ribnik sta skupaj z gozdarji ZGS in GIS na sejmišču ustvarila gozdno atmosfero, ki je privabila številne obiskovalce, ki so si zaželeli kratek odmor v senci drevja od sejemskega vrveža. Poleg prej omenjene razstave so se lahko na prizorišču dotaknili gozda, sestavljali gozdno sestavljanko, odgovarjali na gozdne uganke in se naučili prepoznati sledi divjadi. Lastniki gozdov in ostali so se naučili veliko o lubadarjih in kako jih zatiramo, ter o številnih aktivnostih, ki jih ZGS in GIS izvajata v podporo lastnikom gozdov. V brunarici so bili predstavljeni tudi projekti Lifegenmon, Life Artemis, GoForMura, itd.

ZGS in GIS sta skupaj organizirala posvet z naslovom: "Novo znanje za vaš gozd - prikaz praktičnih pripomočkov za bolj učinkovito gospodarjenje z gozdovi", na katerem so bile gozdarskim strokovnjakom, lastnikom gozdov in ostalim prikazana najnovejša orodja za učinkovito gospodarjenje z gozdovi in varstvo gozdov pred škodljivimi organizmi.


Foto: doc. dr. Primož Simončič

Inštitut sta zastopala dr. Nike Krajnc, ki je predstavila portal WoodChainManager, in prof. dr. Dušan Jurc, ki je zainteresirane seznanil z aktivnostmi projekta LIFE ARTEMIS s poudarkom na spletni aplikaciji Invazivke, s pomočjo katere bi lahko omejili negativne vplive invazivnih tujerodnih vrst v gozdovih.