Od 29. septembra do 1. oktobra 2015 je v Zvolnu na Slovaškem potekal 10. Evropski kongres gozdne pedagogike pod naslovom »Quo vadis gozdna pedagogika – Izzivi in priložnosti v prihodnosti«. Udeležilo se ga je 140 udeležencev iz 15 evropskih držav, med katerimi smo bili tudi predstavniki Gozdarskega inštituta Slovenije in Inštituta za gozdno pedagogiko.

Preko predstavitev in praktičnih preizkusov smo udeleženci dobili vpogled v delo evropskih gozdnih pedagogov v zadnjih desetih letih. Razpravljali smo o priložnostih in izzivih gozdne pedagogike v prihodnosti. Večanje števila prebivalstva in vse bolj kakovostno življenje vodi v vse večjo porabo naravnih virov in kot družba se prvič soočamo s pojavom omejenosti naravnih virov. Prihodnje generacije se bodo tako soočale s problematiko ohranjanja kakovosti življenja, ki ne bo smelo temeljiti na vse večji porabi naravnih virov. Gozdna pedagogika je tako postavljena pred nov izziv- kako v mladih krepiti zavedanje, da njihove odločitve pomembno prispevajo h kvaliteti ne le njihovega življenja temveč tudi življenja vseh ostalih prebivalcev planeta.

Iz Zvolna smo se vrnili polni vtisov in z novimi zamislimi kako tudi pri nas nadaljevati že začrtano pot gozdne pedagogike. Navezali smo nove stike, ki nam bodo omogočili vpogled v delo tudi preko meja naše države ter s tem olajšali spremljanje vseh novosti na področju gozdne pedagogike. Obenem pa se že veselimo naslednjega kongresa, ki bo potekal prihodnje leto na Norveškem.